Ny ansvarlig for Hadeland kultursal

Han går fra Hollywood til Hadeland. Torstein Nybø er mannen som skal drifte og videreutvikle et av Hadelands største kulturtilbud i tiden framover.

Nybø har lang erfaring som filmprodusent i tillegg til en rik bakgrunn fra frivillig sektor. Som konsultent for kultursalen skal han jobbe i halv stilling.

- Jeg ønsker å bidra til et bredt og variert kulturtilbud i regionen hvor mine barn skal vokse opp og som har blitt vårt hjem, sier Nybø, som er vokst opp på Gjøvik og bor nå på Harestua med kona Tonje Sommerset og tre døtre.

Frivillig arbeid fra tenårene
Allerede tidlig i tenårene fikk Nybø erfaring med å ta initiativ til, og å gjennomføre arrangementer.

- Som barn var fotball den store fritidsinteressen. I 8. klasse ble jeg sendt til Helmen kurssenter på Gran for å delta på det som den gang het HMR-kurs (Handling Mot Rusgift) arrangert av ungdomsorganisasjonen Juvente. Der møtte jeg et samfunnsengasjerte ungdommer som var opptatt av å skape innholdsrike aktiviteter. Året etter startet vi et lokallag av Juvente på Gjøvik og organisasjonsarbeidet tok mer og mer over. Allerede i 1995 var jeg med å arrangere vår første store konsert, med suksessbandet Di Derre! Samme sommer ble jeg valgt til forbundsleder for organisasjonen og flyttet til Oslo, sier Nybø, som studerte statsvitenskap på deltid ved siden av vervet.

Da lederperioden var over, så han seg om etter nye beitemarker. Etter utdanning i England ble film, foto og filmproduksjon Nybøs fag, og i år 2000 startet han filmselskap sammen med en vennegjeng.

Filmselskap og Oscar-nominasjon
- Det ble starten på en intens tiårsperiode med jobbing døgnet rundt. I 2010 var jeg så heldig å oppleve at en film jeg samproduserte med kollegaer i Danmark og Sverige ble Oscar-nominert for beste dokumentarfilm, forteller Nybø, som blant annet var med på å produsere den omtalte dokumentaren «Sabotører i mørke» for NRK Brennpunkt. Dokumentaren satte dagsorden om kommunistenes innsats i motstandskampen under andre verdenskrig.

- Da eldstejenta ble født begynte jeg å trappe ned arbeidet. En del av pakka med å få barn og flytte til Hadeland handlet for meg om å bli del av et åpent og aktivt nærmiljø. Den ble fort naturlig å se etter prosjekter eller jobber som kunne være en del av og bidra til dette. Jeg forsøkte meg også på å få jobben som daglig leder for Harestua Arena, men nådde ikke opp. Innerst inne visste jeg jo også at kompetansen og erfaringen min ville passe bedre for et kulturhus, men at stillingen som leder for Hadeland kultursal skulle bli ledig var jo et under, sier Nybø, som vil fortsette å utvikle nye filmprosjekter ved siden av jobben med kultursalen.

- Gjennom mitt virke i filmbransjen har jeg fått et stort nettverk også innen musikk og teater, sier Nybø.

- Et spennende bidrag
- Med Torstein på kulturteamet får vi en faglig sterk og erfaren produsent fra en litt annen side av kultursektoren, nemlig filmbransjen, sier kultursjef Camilla Jarlsby.

- Med hans kontaktnett, erfaring og kompetanse får vi et spennende bidrag inn til kulturlivet på Hadeland, samtidig som vi er trygge på at det solide fundamentet som er lagt av vår avtroppende salsjef, Knut Andre Bjerke, blir videreført og videreutviklet.

Bjerke selv fortsetter i kommunen, som rektor for Hadeland kulturskole.

- Det er litt vemodig å slutte i kultursalen. Jeg kommer til å savne kontakten med både ansatte og frivillige, artister fra fjern og nær, alle ildsjelene – og ikke minst publikum, sier Bjerke, som er trygg på at Nybø er rett mann for oppdraget.

- Han har både blikk for helheten og kan ta i et tak når det trengs. Han har også en veldig interessant kulturbakgrunn, og kommer til å bidra inn i teamet på kultur med sin kompetanse. Jeg gleder meg rett og slett til å jobbe med denne karen avslutter Bjerke.

Starter 1. oktober
Nybø starter allerede 1. oktober, og kan se i likhet med publikum se fram til et rikt og variert program i kultursalen.

Hele programmet kan du se på Kultursalens nettsider, hvor du også kan forhåndsbestille billetter.

23.09.2016
16.02.2017