Ofte stilte spørsmål

Kan jeg levere bøker/lånt materiale utenom bibliotekets åpningstid?

Ja, det kan du. Biblioteket har tre bokkasser:

  • Inngangspartiet ved hovedbiblioteket i Gran, Skolelia 3, inngang 3 ved østsida (mot Gran ungdomsskole)
  • Storgata 28 i Gran sentrum i Meierigården
  • I Brandbu ved inngangsparti til lokalene i Centrumsgården, Storlinna 48 D. Kassa står ute.

Vær oppmerksom på at alt materiale som leveres i bokkassa leveres på eget ansvar.  Eventuelle purregebyr blir lagret og må betales i bibliotekets åpningstid.

Kan jeg sende faks, skanne dokument og kopiere på biblioteket?
Nei, dessverre. Det er ikke lenger mulig å sende faks fra bibliotekene i Gran.

Ja, det er mulig å få skannet dokumenter på begge bibliotekene.Vi skanner til personlig epostkasse.

Ja, du kan kopiere eller ta utskrift fra pc på begge avdelinger. Fra 01.01.17 er det nye priser på kopi og utskrifter. Fra første ark som skrives ut/kopieres i svart/hvitt koster det kr. 2,- pr. ark. Fargekopier koster kr. 4,- pr. ark. 

Kan jeg fornye bøker/lånt materiell?
Ja, på dagtid og i bibliotekets åpningstid kan du ringe biblioteket og få hjelp til å fornye. Telefon: 61 39 22 50. Fornyelse er mulig så fremt ingen andre står på venteliste. Du kan fornye inntil to ganger.

Hvis du vil fornye selv kan du logge deg på bibliotekets nettjeneste.

Der velger du Meg & Mitt og klikker på "Ny bruker" hvis det er første gangen du skal logge deg på. Fyll ut skjema og send til biblioteket. Du vil deretter motta en pinkode. Etter å ha mottatt pinkode kan du logge deg på via lånenummer eller epostadresse og pinkode.

Hvordan søke/reservere etter bøker og andre medier?
Du kan bruke bibliotekets søk i katalogen, eller kontakte betjeningen på biblioteket

Kan jeg låne e-bøker ved biblioteket?
Ja, det er mulig å låne e-bøker ved Gran bibliotek. Du må være registrert som låner ved et bibliotek i Oppland. Du må ha et nettbrett eller en smartmobil som benytter Android eller Apple. Last ned appen eBokBib fra App-store eller Google Play.

Appen gir deg alle funksjoner du trenger for å låne og lese e-bøker. Og den er gratis! Lånetid for e-bøker er tre uker. Etter dette blir boka automatisk levert tilbake om du ikke fornyer den.

Attesterer biblioteket «rett kopi» på attester og vitnemål?
Nei, biblioteket attesterer ikke. Men det gjør ansatte i resepsjonen ved Hadeland videregående skole på Gran! De holder til i 1. etasje ved hovedinngangen til ny-skolen. Ellers kan en kontakte lensmannen/politiet.

Har biblioteket trådløst nettverk?
Ja, biblioteket har trådløst nettverk på begge avdelinger. For nettverk og passord ta kontakt med betjeningen.

Koster det noe å bruke biblioteket?
Nei, det er gratis å bruke biblioteket. Det er også gratis å låne fra bibliotekets samlinger. Hvis du glemmer lånefristen må du betale en purring.

Kan jeg levere bøker eller annet materiell lånt fra andre bibliotek?
Ja, du kan levere bøker/materiell du har lånt fra andre bibliotek hos oss. Vi sender tilbake til eierbibliotek uten at du må betale noe. Du må bare passe på at lånefristen ikke er gått ut.

Jeg bor i Lunner eller annen kommune. Kan jeg låne ved Gran bibliotek?
Ja, alle som har fast adresse i Norge kan låne ved alle bibliotek. Kommunegrenser spiller ingen rolle. Har du nasjonalt lånekort kan du bare vise det i skranken og du vil bruke dette lånekortet  på de ulike bibliotekene du benytter. Du trenger bare ett lånekort.

Hva er nasjonalt lånekort?
Det er et lånekort du kan bruke på alle bibliotek i Norge. For å få dette må du vise legitimasjon med bilde. Fødselsnummer må registreres i en lånedatabase som bibliotekene henter ut opplysninger fra. Å få nasjonalt lånekort er gratis.

Kan dere se hva jeg har lånt tidligere?
Nei, i utgangspunktet ikke. Dette på grunn av personvernhensyn. Hvis du likevel godtar at biblioteket oppbevarer historikk over hva du har lånt, kan du gi beskjed til betjeningen. Da kan vi aktivere historikk og systemet holder orden på om du har lånt materialet tidligere. Gjelder fra denne datoen.

Hvor lenge oppbevares gamle aviser?
Vi oppbevarer aviser ca. en måned tilbake i tid på Gran. Avisa Hadeland noe lengre.

Finnes det gards- og slektshistorie for Gran og Brandbu?
Nei, det finnes dessverre ikke noen bygdebok for Gran og Brandbu eller resten av Hadeland som dekker gards- og slektshistorie.
Det finnes et påbegynt arbeid av Randi Bjørkvik som finnes på DVD til bruk på pc. Biblioteket har to eksemplarer til utlån.

Biblioteket har «Hadeland : bygdenes historie» som er en generell bygdehistorie for Hadeland. Verket er i 5 bind der 5. bind ble utgitt i 2008.

Biblioteket har også «Norske gardsbruk»  med de bind som omfatter Oppland. Biblioteket har utgaven fra 1957 og fra 1996-2002.

Om du holder på med sleksforskning kan Folketellinger og Kirkebøker benyttes. De ligger elektronisk på Digitalarkivet.

Publisert
13.05.2013
Sist endret
04.01.2017
Publisert av
Gran kommune

Kontaktinformasjon

Avdeling Gran 
Telefon: 61 39 22 50
bibliotek@gran.kommune.no
Åpningstider

Avdeling Brandbu
Telefon: 61 39 22 60
bibliotek@gran.kommune.no
Åpningstider